3 belangrijke elementen voor jouw vaardigheden

artikel - vaardigheden - doe jij waar jij in uitblinkt

Luister je liever de podcast?

In je werk gebruik je natuurlijk allerlei vaardigheden. Maar gebruik jij ook die vaardigheden die echt bij jou passen? Waar jij en heel goed in bent en waar je ook nog eens graag mee bezig bent?

Daarom dit artikel, waarin ik met jou ga verkennen of jij nu die vaardigheden gebruikt, waar jij ook echt in uitblinkt.

Maar ik weet toch welke vaardigheden ik goed in ben?


Als ik je nu zou vragen waar jij goed in bent, dan ben ik er van overtuigt dat je me wel een aantal dingen te vertellen. Ik ben er ook niet om dat in twijfel te trekken. Maar zijn dat ook de vaardigheden die echt het beste bij je passen?

Is ergens goed in zijn, voldoende?
Nee, als jouw vaardigheden hieraan voldoen, dan zit je goed:

 • Je bent er goed in (duh) of wil er graag goed in worden.
 • Het is een vaardigheid die je graag gebruikt.
 • Er is genoeg uitdaging in. Niet te veel en niet te weinig.

1) Vaardigheden waar je goed in bent.


Dit klinkt bloody obvious. Natuurlijk wil je doen waar je goed in bent.
Voor veel mensen zit dit ook gewoon goed. Die gebruiken in hun werk vaardigheden waar ze ook goed in zijn. Maar soms heb je ook taken op je bordje liggen waar je minder goed in bent. Niet dat het je niet lukt, maar het gaat ook niet van harte.

Hoe komt het dat deze taken op ons bordje komen te liggen.

Je wist niet waar je goed in was

In onze opvoeding en schooltijd leren we niet hoe we er achterkomen waar we echt sterk in zijn. Het gaat er om dat je overal sterk in bent, of op zijn minst middelmatig. Vaak kreeg je te horen dat je vooral de vakken waar je zwak voor stond moest verbeteren, in plaats van dat je die mocht laten vallen om extra aandacht te besteden aan je sterke punten. En toen moest je op zoek naar werk en had je geen idee waar je nou echt in uitblinkt.

Je had toch heel andere vaardigheden nodig

Je wist dondersgoed waar je kracht lag, maar toen je die baan eindelijk had, bleek op de werkvloer je takenpakket er toch heel anders uit te zien. Opeens zaten er allemaal taken tussen waar je niet zo goed in was en die je ook niet zo snel oppikte.

Je werk is veranderd

Werk veranderd. De inhoud van je functie staat niet vast. Misschien paste deze functie perfect bij je toen je er aan begon, maar in de loop van de tijd zijn er werkzaamheden weggevallen en andere bijgekomen. Hierdoor heb je nu vaardigheden nodig waar jij niet sterk in bent en zijn juist die vaardigheden wegvallen die wel echt bij jou pasten.

Je groeit door bij je werkgever

Voor veel van ons is het belangrijk dat er doorgroeimogelijkheden zijn. En we vinden het ook fijn om een loonsverhoging te krijgen en daarvoor is het belangrijk dat je ontwikkeling laat zien.

Doorgroeien betekent vaak dat je werk behoorlijk veranderd. Veel werkgevers vinden dat je zichtbaarder moet worden, je meer moet profileren. Bij veel werkgevers betekent doorgroeien, dat je doorgroeit naar een leidinggevende positie. Een leidinggevende positie past alleen niet bij iedereen. Hierdoor kom je een functie terecht, die niet zo goed bij je past.

Moet je overal al goed in zijn?

Klinkt nu alsof het heel belangrijk is dat je overal al goed in bent. Gelukkig is dat niet waar. Volgens mij kun je nooit weten waar je allemaal supergoed in bent of kunt worden. Je hebt namelijk lang niet alles gedaan.
Hoe oud je ook bent, je kunt altijd nieuwe vaardigheden leren. Wel belangrijk: Ga die vaardigheden leren, die je ook echt wil leren.

Het komt namelijk ook vaak voor dat we nieuwe vaardigheden leren, omdat we er beter in moeten worden voor onze functie. Of omdat we door willen groeien en daarvoor die vaardigheid nodig hebben. Maar als dat de enige reden is om dat te gaan leren, mag je je afvragen of deze functie wel zo goed bij je past.

En daarmee komen wij bij nummer 2, doe je het ook graag?

2) Vaardigheden waar je graag mee bezig bent


Je kunt in heel veel dingen goed zijn, maar ga je je werk met plezier doen als dat het enige is?
Natuurlijk, niet al je taken zijn even leuk. Je werk is, net als je leven, niet perfect. Maar laten we alsjeblieft gaan voor een verhouding waarbij het gross van wat je doet wel leuk is.

Toch hebben veel van ons ook taken op ons bordje waar we heel goed in zijn, maar die we het liefste zouden overslaan of bij iemand anders neer zouden willen leggen. Mogelijk heb je deze in je takenpakket gekregen, doordat je bij de keuze van je werk niet wist waar je goed in was en je vak on the job hebt geleerd. Je hebt deze vaardigheden geleerd omdat het moet.

In het straatje van ‘omdat-het-moest’: Soms komt er ook een nieuwe taak voorbij die nog niemand op de werkvloer kan. Je pakt dat één keer op en leert wat je er voor moet kunnen. Vervolgens ben jij de meester en staan ze altijd bij jou als die taak weer voorbij komt.

Hoe kerken je de vaardigheden die wel graag doet?

Waarschijnlijk voel je dit zelf al heel goed aan, maar wil je het toch af kunnen meten, kijk dan of de vaardigheden die jij nodig hebt, of de taken die jij uitvoert, hieraan voldoen:

 • Op het moment dat je er mee gaat beginnen, heb je er zin in.
 • Terwijl je er mee bezig ben geniet je ervan
 • Als je klaar bent, heb je een voldaan gevoel.

En ja, dat kan een heel subtiel gevoel zijn. Het is niet zo dat je altijd letterlijk zit te juichen als je dit weer mag gaan doen. Maar je hebt er wel een goed gevoel bij en vooral niet dit:

 • Je ziet er tegenop en merkt dat je last krijgt van uitstelgedrag
 • Terwijl je ermee bezig bent, voel je de energie wegstromen. Je ben makkelijk afgeleid.
 • Op het moment dat je klaar bent, ben je opgelucht dat het weer achter de rug is.
  He he, eindelijk klaar.

Voel je het verschil?

3) Vaardigheden waar uitdaging in zit


Uitdaging, moet dat er echt inzitten? Is het niet genoeg om er goed in te zijn en het graag te doen?
Het klinkt misschien goed, als je niet veel energie in je werk hoeft te stoppen. Dat je voor je gevoel bijna slapend rijk kan worden. Of nou ja, rijk? Laten we het houden op elke maand een makkelijk salaris.

Maar uitdaging is niet hetzelfde als heel veel energie moeten steken in je werk. Uitdaging is vooral het verschil tussen lekker aan het werk zijn of je dood vervelen. Of lekker aan het werk zijn en continu spanning voelen omdat je niet weet hoe het werkt.

Of jij uitdaging in je werk ervaart is afhankelijk van hoe goed jij in een vaardigheid bent en hoeveel vaardigheid je nodig hebt om je werk goed uit te kunnen voeren.
Ben je er beter in dan je nodig hebt, dan ga je je vervelen. Het wordt meer een routineklusje.
Heb je er nog niet genoeg vaardigheid in, dan voel je spanning. Je vraag je namelijk af of je dit wel kunt en hoe je het goed moet uitvoeren.

Hoeveel uitdaging heb je nodig?

Niet te veel en niet te weinig! Maar wat te veel en wat te weinig is voor jou, dat moet je zelf aanvoelen.

Het zijn die vaardigheden die, als je ze nodig hebt, ontspannen mee aan de slag gaat. Je hebt namelijk alles in je om de taak goed uit te voeren. Het is niet zo makkelijk dat je je verveelt, maar je voelt ook geen frustratie of spanning, omdat je het moeilijk vindt om het goed te doen. Of in ieder geval goed genoeg.

Ik snap dat je nu denkt dat je bij het aanleren van een nieuwe vaardigheid, altijd dat gevoel gaat hebben dat je het nog niet kunt. Dat klopt, maar bedenk je dan wel: Je bent nog geen pro. Je kunt wat je op dit moment kunt. Geniet van de uitdaging die in het leerproces zit.

Kortom, het zijn de vaardigheden waarbij je je niet verveelt en waar je niet bang bent om er aan te beginnen. Het zijn die vaardigheden waar jij graag alles wil laten zien wat je kunt.

De vaardigheden in mijn werk, faalden op alle elementen


De vaardigheden die ik in mijn werk nodig had, toen ik nog in loondienst werkte, scoorden op bijna alle drie de elementen laag.

In een deel van mijn werk was ik heel goed. Okee, het waren wel aangeleerde vaardigheden, die ik aan moest leren. Want ik wist totaal niet waar ik goed in was, toen ik de werkvloer op ging. Maar ondertussen was ik er zo goed in, dat ik er niks meer aan vond. Het waren routineklusjes.

Aan de andere kant ontwikkelde mijn vakgebied zich en had ik nieuwe vaardigheden nodig. Vaardigheden waar ik niet bepaald aanleg voor had. Ik had er moeite mee om het onder de knie te krijgen en dit was één van de redenen waarom ik het ook niet leuk vond te doen. En juist deze laatste had ik steeds meer nodig.

Ik genoot echt niet meer van mijn werk. Uiteindelijk had ik moeite met bijna mijn heel werkdag. In de ochtend moest ik me er naartoe slepen om vervolgens de hele dag de uren af te tellen, voordat ik weer naar huis mocht gaan. Aan het einde van de werkdag was ik dan helemaal gesloopt.

Je voelt vast wel aan dat dit niet eeuwig goed kon gaan. Ik kwam terecht in een burn-out.

Gebruik jij vaardigheden waar jij in uitblinkt?


Ik hoop natuurlijk dat het bij jou niet zo erg is, als bij mij.
Maar als je nu jouw taken, of de vaardigheden die je gebruikt, op zou schrijven en daarvoor uit zou zoeken:

 • Is dit een taak/vaardigheid waar ik goed in ben of in wil zijn?
 • Ben ik hier graag mee bezig?
 • Daagt deze taak of vaardigheid me genoeg uit? Verveel ik me niet en voel ik ook geen spanning?

Hoe scoren die dan voor jou?
Gebruik jij dan vaardigheden waar jij en goed in bent en van geniet?
Waar jij genoeg uitdaging in vindt?
Door dit uit te zoeken, zet je de eerste stap om te ontdekken hoe je er nu voor staat. En ja, dan kan het zijn dat je ontdekt dat wat je nu doet, niet bij je past. In dat geval is het belangrijk om uit te gaan zoeken welke vaardigheden wel echt bij jou passen.

Daarvoor nog even geduld. In het volgende artikel geef ik je 3 oefeningen om hier een beter inzicht in te krijgen.


Heb je nu al vragen of wil je hierover iets met me delen, laat dan hieronder een reactie achter of stuur me een bericht.

Ook interessant:

Deel dit op social media:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je nooit iets missen?

Schrijf je dan nu in, zodat je de inspiratiemails altijd direct in je mailbox ontvangt!

(Jouw gegevens zijn 100% veilig bij mij. Je kunt je hier te allen tijde voor uitschrijven.)