3 oefeningen om jouw sterke punten te ontdekken

Artikel - 3 oefeningen om jouw sterke punten te ontdekken

Luister je liever de podcast?

In een eerder artikel heb je kunnen zien, dat lang niet alles van wat je doet, ook echt jouw sterke punten zijn. Die vaardigheden waar jij goed in bent of in wil worden. Waar je graag mee aan de slag gaat. En die je uitdagen om dat stapje extra te zetten en er steeds weer iets beter in te worden.

Je hebt je sterke punten nooit leren kennen


Waar jij aanleg voor hebt, heb je alleen nooit leren herkennen. Op school had je een standaard vakkenpakket, waar je op alle vakken zo hoog mogelijk moest scoren. Scoorde je op een vak niet hoog genoeg, dan werd je gevraagd om daar beter je best voor te gaan doen. Het ging er niet om dat je nog sterker werd in je sterke punten, maar dat je je zwakke punten ging verbeteren.

Op de werkvloer is het niet anders. Er wordt gekeken naar welke vaardigheden jij hebt, die passen bij je functie. Je krijgt complimenten voor alles wat er goed gaat en wordt aangemoedigd om te verbeteren waar je nog niet zo sterk in bent. Er wordt alleen niet met je mee gekeken waar jij misschien nog wel beter in bent dan wat je nu doet.

Omdat jij nooit geleerd hebt wat jouw echte sterke punten zijn, gaan we in dit artikel met 3 oefeningen aan de slag om die boven water te halen!


1) Waar ben jij supertrots op?


Denk eens goed na over wat je allemaal hebt gedaan in je leven. En ja, ik snap het, dat is nogal een opgave, maar hak het eens op in delen:

Je loopbaan:
Wat heb je in je werk neergezet waar je onwijs trots op bent? In alle banen die je ooit hebt gehad, ook je bijbaantjes.
Waren er projecten die echt heel goed zijn geslaagd?
Is of was er een bepaald onderwerp of een bepaalde taak waar je heel trots op bent, dat ze daarvoor altijd bij jou komen of kwamen?

Studietijd:
Waar was je heel goed in tijdens je opleiding? Bepaalde vakken of onderwerpen?
Het je studieprojecten uitgevoerd, waar je heel goed op hebt gescoord?

Schooltijd:
Welke successen herinner je je nog van je schooltijd?
Welke vakken was jij het beste in?

Vrije tijd:
Welke gave dingen heb je buiten je werk en studie voor elkaar gekregen?
Heb je bijvoorbeeld iets georganiseerd? Heb je iemand ergens mee geholpen? Is er een leuke vrijwilligersklus die je doet of hebt gedaan? Ben je lid van een vereniging waar je werk voor doet?

Wat deed je om dit tot een succes te maken?

Als je dan dit lijstje voor je hebt. Want ik ga er nu natuurlijk even van uit dat je al flink mee hebt zitten schrijven. Als je echt heel veel successen hebt (top!) en je vindt het te veel om te onderzoeken, kies dan de drie tot vijf grootste successen eruit. Beantwoord voor die successen de volgende vragen:

 • Wat speelde zich af bij dit succes?
  Wat was je aan het doen en wat er moest er opgelost worden?
  Wie waren er nog meer bij betrokken?
  Wat was het doel van deze taak, opdracht of gebeurtenis waar je dit succes bij had?
 • Welke taken had je bij dit succes?
  Wat werd er van je verwacht of wat verwachtte jij van jezelf?
  Welke rol had jij of welke rol heb jij op je genomen?
 • Hoe heb je het aangepakt?
  Wat heb jij allemaal gedaan om dit tot een succes te maken?
  Welke acties heb jij uitgevoerd en welke vaardigheden heb je ingezet?
 • Wat was het resultaat?
  Waarom was dit zo’n succes?
  Waar ben je trots op als je kijkt naar hoe jij aan dit succes hebt bijgedragen?

Welke sterke punten herken jij?

Goed, ik weet niet hoeveel successen jij had om dit allemaal voor uit te schrijven. Maar als je de vragen hebt beantwoord, dan heb je nu een overzicht. Onderzoek:

 • Welke vaardigheden springen er voor jou dan echt uit? Zijn er vaardigheide die je bij meerdere successen terugkomen? Welke ben je echt heel goed in en vind je ook fijn om mee bezig te zijn?
 • Welke rollen zijn jou op het hart geschreven? Als jij in een groep werkt, welke rol trek jij dan naar je toe? Neem je de leiding of hou je er van om anderen te helpen? Ben je de persoon die alles uit gaat zoeken?
 • Hoe heb je deze successen eigenlijk aangepakt? Hoe begin jij met het oplossen van een probleem? Ga je eerst uitzoeken wat er gedaan moet worden of ga je meteen aan de slag? Betrek je anderen erbij of ga je eerste kijken wat je zelf voor elkaar krijgt?

Geen enkele rol, vaardigheid of aanpak is beter dan de andere. Het gaat er om, om die rollen, vaardigheden en aanpakken te vinden waar jij het sterkst in bent. Dat zijn jouw sterke punten.


2) Waar krijg jij energie van?


Okee, dit is niet voor iedereen een hobby. Misschien ook wel niet die van jou.
Maar toch ga ik je vragen om de komende tijd, bijvoorbeeld een week, dagelijks bij te houden wat je allemaal doet. Op je werk en daarbuiten. Of, als je dat liever doet, schrijf het voor de afgelopen weken, met terugwerkende kracht uit.

En hou dit ook echt bij. Schrijf het op op papier of tik het uit op digitaal papier. Ga dit niet alleen in je hoofd doen, want dan ga je het vergeten en ga je zeker het overzicht verliezen.

Maak een mooi lijstje met daarin:

 • Taak of bezigheid
 • Had ik er zin in om hier mee aan de slag te gaan? (Ja – Een beetje – Nee)
 • Vond ik fijn om hier mee bezig te zijn? (Ja – Een beetje – Nee)
 • Voelde ik me voldaan toen ik klaar was? (Ja – Een beetje – Nee)
 • Wat voor effect had dit op mijn energie? (Positief – Neutraal – Negatief)

Schrijf je taak of bezigheid zo concreet mogelijk op. De ene vergadering is bijvoorbeeld de andere niet. Zet er bijvoorbeeld ook bij wat onderscheidend was voor deze bezigheid. Het onderwerp? Andere mensen die erbij betrokken waren? Jouw rol?

Kijk niet alleen naar je werk, maar ook wat je daarbuiten doet. Bijvoorbeeld in het huishouden, je hobbies, een sport, vrijwilligerswerk, etc. En leg jezelf geen restricties op. Alles wat je doet, telt mee.

Wat springt eruit voor jou?

Je raadt het waarschijnlijk al. Alle taken en bezigheden waar je vooral Ja’s op hebt geantwoord en die een positief effect hadden op jouw energie, dat zijn de taken en bezigheden waar jij je op moet concentreren. Hier zitten vaardigheden in waar jij je goed bij voelt (je kunt het) en die graag doet. Dit zijn jouw sterke punten. Ga ook echt onderzoeken welke vaardigheden maken dat je deze taak graag doet.

Aan de andere kant staan dan de taken en bezigheden waar je vooral met Nee hebt geantwoord. Je had er geen zin in. Je kon niet wachten tot je weer klaar was. En uiteindelijk kon je alleen maar opgelucht zijn dat het weer achter de rug was. Deze kosten je juist energie.

Wat je hier mee moet doen? Kijken of je hier afscheid van kunt nemen 😉
Hier ben je duidelijk minder sterk in. En het gaat niet om het verbeteren van je zwakke punten. Concentreer je liever op je sterke punten.

3) Wat wil je nog meer kunnen?


Leuk, al die vaardigheden waar je al goed in bent, maar houdt het daar dan op?
Nee, misschien (of waarschijnlijk) heb jij ook nog sterke punten waar jij nog helemaal geen weet van hebt. Ik geloof dat jij sterk kunt worden in alles, wat jij echt heel graag wil kunnen. Waar jij echt die intrinsieke motivatie voor voelt om dat te leren.

Het nadeel van focussen op de sterke punten die je van jezelf al kent, is dat je blind wordt voor alles waar je ook nog goed in kan worden. Waarvan je het alleen nog niet weet, omdat je het nog nooit hebt gedaan.

Hoe ga je daar dan achterkomen?
Door het te doen!
Wordt nieuwsgierig en ga experimenteren.

Ga experimenteren met nieuwe vaardigheden

Ga ten eerste eens brainstormen over alles wat je interessant vindt.
Of als je iets in het verleden interessant vond, maar wat je niet meer doet.
Waarvoor voel jij die intrinsieke motivatie om dit te leren?

Als je dan een aantal vaardigheden hebt die je graag wil leren, kijk dan welke je het allerliefste zou willen leren. Kies er één of hooguit twee. Als je er meer kiest, dan verdeel je je aandacht te veel. Je kunt altijd later weer iets nieuws leren, of een nieuwe pakken, als, wat je hebt gekozen, toch tegenvalt.

Ga onderzoeken hoe je hiermee aan de slag kan gaan. Wat heeft google je bijvoorbeeld te vertellen en zijn er videos over te vinden op Youtube?
Ken je iemand die hier al ervaring mee heeft en die je vragen zou kunnen stellen? Of die het je misschien wel voor kan doen of die met je mee kan kijken hoe jij het doet.

Je gaat niet overal meteen goed in zijn. Geef dus niet te snel op en ga vooral ook na of je het leuk vindt om er mee bezig te zijn. Of je geniet van het leerproces. Het gaat niet alleen om het doel, maar ook om de weg er naartoe.

Vindt je het leuk om dit te leren? Ga door!
Valt het toch tegen? Kies dan één van de andere vaardigheden die je ook wil leren.

Mijn boodschap:
Just do it and try new things
Be curious
You’ve got tons to win and nothing to lose!

Ik zag mijn sterke punten over het hoofd


Ik heb me ook heel lang blind lopen staren op alles wat ik heb geleerd tijdens mijn opleiding en op de werkvloer. En dan vooral op de werkvloer, want mijn opleiding deed ik niks meer.
En terwijl ik vastliep in mijn werk, trok ik de conclusie dat ik dan blijkbaar helemaal niks kon.

Maar ik keek niet verder dan dat en dat terwijl ik naast mijn werk nog bijna een tweede baan had. Financieel kreeg ik er niks voor, het was vrijwillig, maar er waren weken dat dit me bijna evenveel tijd kostte als een gewoon baan. Maar dit deed ik vanuit passie.

Deze ‘tweede’ baan, was mijn werk voor een organisatie die één keer per jaar een evenement organiseert. En daarbinnen ben ik een paar jaar Programmamanger geweest. Ik was verantwoordelijk voor het team dat alle activiteiten op dit evenement verzorgen.

We woonden niet bij elkaar in de buurt en de meeste van ons waren studenten met een beperkt budget. We hadden daarom maar een paar keer per jaar een vergadering, maar ik wilde natuurlijk wel op de hoogte zijn van hoe het met iedereen ging en of het ze lukte met alles wat moest gebeuren. Elke maand had ik daarom met iedereen individueel een gesprek.

Waar ik sterk in was in die gesprekken, was dat het me niet alleen ging om de voortgang. Nee, ik vond het juist belangrijk om te weten hoe het met iedereen ging. Zowel binnen als buiten de organisatie. Het werk kwam daarna wel een keer.

Eigenlijk was ik toen al meer coach dan manager.
I just didn’t see.

Welke sterke punten heb jij ontdekt?


In dit artikel heb jij zelf kunnen onderzoeken wat jouw (verborgen) sterke punten zijn.
Je hebt gekeken naar wat jouw successen zijn en wat jouw kracht daarin was.
Je hebt onderzocht waar jij op dit moment wel en geen energie van krijgt. Voor die taken die jij graag doet, gebruik jij vaardigheden waar jij sterk in bent.
En je heb stilgestaan bij wat je nou willen leren, waar jij nog sterke punten hebt om te ontdekken.

Aan jou nu de zet om te kijken hoe jij meer van jouw sterke punten in kunt zetten en hoe je afscheid kunt nemen van jouw zwakke punten. Kun je samen met je werkgever of leidinggevende kijken wat je in je werk kunt veranderen? Kun je ergens anders, in een andere baan of buiten je werk, jouw sterke punten gebruiken? Succes!

Wil je delen wat je hebt ontdekt of heb je nog vragen? Laat dan of hieronder een reactie achter of stuur me een bericht.

Wil je hier graag verder mee aan de slag en jezelf nog beter leren kennen. Zodat jij er achter komt hoe jij wil dat jouw leven er komt te zien? Maak dan een afspraak. Dan gaan we kijken wat ik daarin voor jou kan betekenen.

Ook interessant:

Deel dit op social media:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je nooit iets missen?

Schrijf je dan nu in, zodat je de inspiratiemails altijd direct in je mailbox ontvangt!

(Jouw gegevens zijn 100% veilig bij mij. Je kunt je hier te allen tijde voor uitschrijven.)