Dit is wat je moet weten om niet (weer) in die burn-out terecht te komen

Uit burn-out blijven

Luister je liever de podcast?

Het is 2017.
Elke dag sleep ik mezelf naar kantoor. Ik heb er helemaal geen zin meer in. Ik vind mijn werk echt niet leuk meer.
Er is zoveel veranderd! En die werkdruk wordt ook steeds maar groter.
Ik kan alle oorzaken, die me zo slecht laten voelen, zo aanwijzen:

 • Mijn werk is veranderd, waardoor het steeds technischer is geworden
 • Ik ben verplaatst naar een ander project met een klant waarvan ik nog niet zo goed weet hoe alles werkt wat zij bij ons afnemen
 • Het is een project met een enorme tijdsdruk.

En vooral die tijdsdruk he. Deadlines zijn nooit leuk als ze in je nek gaan hijgen. Maar een deadline die eigenlijk al een tijd terug over je heen is gewalst en nog steeds niet is gehaald? Die maakt het allemaal nog net even zwaarder.

Alle ingrediënten waren aanwezig om in een burn-out terecht te komen. En dat gebeurde dan ook.


Ik gooide mijn leven om

Ondertussen zijn we een paar jaar verder. Het is nu 2020. Ik heb mijn leven volledig omgegooid. De IT heb ik achter me gelaten. Ik heb zelfs afscheid genomen van het werken in loondienst. Alle ingrediënten die hiervoor aanwezig waren om een burn-out te brouwen, heb ik uit mijn leven verbannen. Nu is er niks meer om een leven vol energie te gaan leven toch? Helemaal in mijn eigen ritme?


Toch zag ik iets over het hoofd

Nou… ik heb één ding over het hoofd gezien. Alle oorzaken die ik hiervoor noemde, dat waren allemaal oorzaken die buiten mijzelf lagen. Ik kon er immers weinig aan doen dat mijn werk veranderde in een richting die mij niet trok. Ook kon ik er weinig aan doen, dat ik op het moment dat ik van project veranderde, nog weinig wist van de klant. Dat moest ik immers nog leren. En ik kon al helemaal niks doen aan die, zelfs al verstreken, deadlines waar ik in was gerold!

Dat klopt, deze oorzaken liggen deels buiten mijn invloed en ze kunnen zeker voor zoveel stress zorgen, dat je terecht komt in een burn-out. Maar er is nog iets wat heel erg meespeelt. En wat dat is? Dat ben ik zelf!


Het veranderen van mijn situatie was niet genoeg

Nu we een paar jaar verder zijn, zit ik in een volledig andere omgeving. Een volledig andere situatie. Ikheb geen managers meer, die aan blijven sporen om zo hard mogelijk te werken en overuren te maken. Ik doe weer werk wat ik hartstikke leuk vind om te doen. Maar ik merk ook dat dat nog niet betekent dat het altijd allemaal super gaat.

Ik laat namelijk nog steeds dezelfde patronen zien, die ik ook in loondienst liet zien. Patronen, die er voor zorgen dat ik snel te veel ga doen. En die er voor zorgen dat ik nog steeds veel spanning ervaar, als ik niet weet hoe ik iets moet doen. En deze wereld als zelfstandig ondernemer? Daar weet ik van heel veel nog niet hoe het werkt natuurlijk.


De patronen en overtuigingen die ik ontdekte

Ik kom er nu achter dat ik mezelf nog steeds aan blijf sporen om te blijven werken. Ik voel me schuldig als ik het even niet zo lekker loopt en ik eigenlijk uit wil rusten. Maar dat kan natuurlijk niet, want als je iets wilt bereiken, moet je er ook hard voor werken. Dan kun je niet gaan zitten niksen.

Pas op, he, dit is niet de waarheid. Dit is mijn overtuiging aan het woord 😉

En dus ga ik door. Die todo-lijst? Die had eigenlijk gister al af gemoeten. Dus dan maar door in de avonduren en in de weekenden.
En een werkweek van minder dan 40 uur? Dat kan echt niet.

Een tweede overtuiging die ik bij mezelf tegenkwam, is de overtuiging dat ik niet zomaar om hulp kan vragen. Dit kost de ander tijd en energie. Dan maar zelf het wiel opnieuw uitvinden, terwijl heel veel van de hoe en wat natuurlijk al lang bekend is. Of ik ga juist elk advies wat ik online tegenkom, proberen te volgen, met als gevolg dat ik veel te veel probeer te doen.


Wat gebeurt er hier?

Ik ga nog steeds continu over mijn eigen grenzen heen. Ik herken ze niet. Of eigenlijk, ik erken ze niet. Want soms voel ik dondersgoed dat ik beter kan stoppen, maar dan blijf ik mezelf pushen om toch nog even die taak af te maken.


Leuk verhaal, maar wat kan ik hiermee?

Ik snap dat je nu denkt. Leuk verhaal, maar wat moet ik nou met dit inzicht?
Het feit dat ik voor mezelf kan zien hoe dit voor mij werkt, betekent ook dat ik nu de stappen kan nemen om daar verandering in te brengen. Ik zeg dit vaker, en geloof dit 100%, alles begint met bewustwording.

Als jij ook weleens langdurig stress ervaart of (bijna) in een burn-out hebt gezeten, dan heb jij deze patronen en overtuigingen ook. Niet persé dezelfde als die ik heb, maar er zullen zeker een aantal zijn, waarmee jij jezelf saboteert.


Welke patronen herken jij?

Voor jou nu dus de vraag: Als je nu stress ervaart of hebt ervaren, hoe heb jij er zelf voor gezorgd dat die stress ook echt invloed op jou kon hebben?

 • Ben je iemand die niet aan de bel trekt, als iets je veel energie kost?
 • Zeg je nooit nee, als iemand je vraagt om nog iets extra’s op te pakken?
 • Vind je het eng om om hulp te vragen, als je iets niet begrijpt?
 • Ben je iemand die altijd afspraken nakomt, ook als je er achterkomt dat het niet haalbaar is. Werk je liever langer door, dan eerlijk toegeven dat het niet gaat lukken?
 • Ga je rustig na werktijd ook nog even aan de slag. Sla je ’s avonds nog even je laptop open om nog even dat taakje af te maken of nog even die mail te beantwoorden die net binnenkomt?

Misschien herken je jezelf in één van deze. Misschien is het iets totaal anders. Ga dit voor jezelf onderzoeken.

Als je dit namelijk niet doet, dan gaat dit een patroon zijn, die elke keer weer terugkomt als jij stress ervaart. Waarschijnlijk ook wel daarbuiten, maar dan heb je er niet zoveel last van. Dan zit het je niet in de weg. Maar als jij wel last krijgt van stress, dan zal dit patroon, of deze patronen, je steeds verder naar beneden trekken.

Het maakt niet uit hoeveel je in je omgeving veranderd. Of je je leven volledig omgooit zoals ik. Hardnekkige patronen blijven terugkomen.


Hoe ga jij die patronen tackelen?

Je weet nu hoe jij jouw grenzen overschrijdt, op het moment dat de stress toeslaat. Let er de volgende keer eens op, als je jezelf verteld hoe vervelend situatie x ook alweer is. Ben je dan weer in dit patroon gestapt?

Wat zou je anders kunnen doen, om uit dit patroon te stappen?

 • Zou je het bespreekbaar kunnen maken in je team of bij je manager?
 • Kun je aangeven dat je op dit moment helaas geen tijd hebt voor dat extra werkje?
 • Is er iemand die jou kan helpen met dat onderdeel wat je nog niet begrijpt?
 • Kun je op tijd aangeven wanneer een afspraak toch niet haalbaar blijkt te zijn?
 • Kun je eens gaan genieten van je avond en die laptop dichtlaten? Die taken en e-mails laten voor wat ze zijn? En denken: Morgen is er weer een dag?


Geef jezelf niet de schuld

Het klinkt misschien makkelijk, maar ik weet uit ervaring dat het dat niet is. Kans is groot dat je je er in het begin pas op betrapt, als je je patroon alweer hebt uitgevoerd. Als je merkt dat je alweer ja hebt gezegd op een verzoek, waar je geen tijd voor hebt en die je helemaal niet wil doen. Of als je in de avond die laptop weer hebt opengeklapt omdat je een ‘belangrijke’ e-mail binnen zag komen.

Wordt dan niet kwaad op jezelf. Zie het voor wat het is. Een les om je er de volgende keer eerder bewust van te zijn. Het zijn allemaal stappen die je moet zetten. Bewustworden welke patronen je hebt. Bewustworden dat je weer in je patroon bent gestruikeld. En je bewustworden van het moment waarop het patroon te voorschijn wil komen. Dat is het punt, waar je kunt veranderen.

Ook ik ben daar nog niet hoor. Ik zie mijn patronen, maar ben ook nog regelmatig te laat met ingrijpen. Maar ik begin ze wel steeds beter te herkennen, waardoor het makkelijker wrodt een ander pad te kiezen.

Wat ik de komende tijd ga doen: Meer loslaten. Loslaten van de overtuiging dat alles nu moet, omdat het anders nooit goed gaat komen. Zodat ik weer meer rust in mijn werk kan vinden en weer meer kan genieten van alles wat ik wel ontzettend gaaf vind aan mijn nieuwe uitdaging. En zodat ik ook meer energie heb om er voor jullie te zijn.

Welke patronen en overtuigingen herken jij bij jezelf? En wat kan jij veranderen, zodat je daar niet steeds weer in terecht gaat komen? Laat het me weten in een comment hieronder of stuur me een bericht.

Deel dit op social media:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je nooit iets missen?

Schrijf je dan nu in, zodat je de inspiratiemails altijd direct in je mailbox ontvangt!

(Jouw gegevens zijn 100% veilig bij mij. Je kunt je hier te allen tijde voor uitschrijven.)