Hoe jouw keuzes worden beïnvloed door jouw opvoeding

jouw keuzes zijn niet helemaal van jou

Aan het einde van de middelbare school wist ik precies wat ik wilde. Ik wilde naar de universiteit.
Of eigenlijk. Ik wilde Biologie studeren en tja, dat wordt gegeven aan de universiteit.

Ik was er ook ontzettend trots op dat ik dat aankon. Aan het einde van de basisschool had ik studieadvies MAVO/HAVO gekregen, met als uitgangspunt: Dat wordt waarschijnlijk MAVO. In de brugklasjaren had ik toch maar laten zien dat ik ook het VWO aankon.

Was ik de beste leerling van de klas? Haalde ik alleen maar 10-en? Ging ik fluitend van gemak door alle lesstof heen?
Nee, absoluut niet. Maar ik hield van leren en kon de vakken goed aan.
En Biologie? Daar was ik stiekem een beetje verliefd op geworden.

Moedigden mijn ouders deze keuze aan? Waren ze blij dat ik dit ging doen?
Nee, ze vroegen mij of ik het echt nodig vond om naar de universiteit te gaan. Voor hun gevoel was dit veel te hoog. Echt stimuleren om altijd het meeste uit mezelf te halen, deden ze niet.

Wat heb ik daarmee gedaan? Heb ik toch maar voor een andere opleiding gekozen?
Nee, ik wist het honderd procent zeker. Dit wilde ik doen!
In mijn klas kozen meer klasgenoten om door te gaan naar de universiteit.
Dat was voor mij het bewijs dat ik helemaal geen rare keuze maakte.

Ik heb mijn hart gevolgd en ben Biologie gaan studeren. En ik heb er van genoten!
Maar dat kan ook heel anders lopen.


Jij bent niet tevreden met jouw werk

 

Nu zit je daar, op die werkplek en je weet dat dit helemaal niet jouw plek is. Je voelt dat het niet bij je past. Misschien weet je heel goed dat je dit eigenlijk nooit had willen kiezen en hoor je jezelf tegen jezelf zeggen:
“Als mijn ouders dit niet zo graag hadden gewild, dan…”
Of “Als mijn ouders mij mij nou niet tegen hadden gehouden om…”

Maar misschien is het meer een onderbuikgevoel. Je voelt dat dit niet bij je past, maar waar het verkeerd is gegaan, dat is je niet duidelijk. Wist je dat de manier waarop jij opgevoed bent, een heel groot effect kan hebben gehad op jouw keuzes?


Het effect van jouw opvoeding op jouw keuzes

 

Of je het nu wilt of niet, hoe jij bent opgevoed heeft invloed gehad op de keuzes die jij hebt gemaakt. Als het gaat om je studie, je werk, de mensen waar je mee omgaat, je partner, of je kinderen hebt of niet.
Kan zijn dat je je zo vrij als een vogeltje voelde en nu zegt: “Nee, dat is absoluut niet waar. Ik mocht alles doen wat ik wilde doen!” Maar het kan ook dat je het stiekem met me eens bent, omdat je weet dat je de verwachtingen van je ouders hebt gevolgd.

Of je het nu met me eens bent of niet, is afhankelijk van hoe direct jouw ouders waren in wat ze van je verwachten. Er zijn ouders die het gewoon hardop uitspreken: “Je gaat toch rechten studeren?” Sommige ouders eisen het bijna.
Bij andere ouders is het veel subtieler en krijg je het vooral mee door dat waar ze over praten of waar ze emotie bij tonen.

In veel gevallen hebben jouw ouders dit niet eens bewust gedaan.


Je bent het gevoel met wat jij wilt verloren

 

Dit betekent wel dat jij hiermee je eigen wensen en behoeftes hebt onderdrukt. Hoe subtiel deze signalen ook zijn geweest.
Als klein kind durven we nog zo groot te dromen als we kunnen:
“Ik word astronaut!”
We laten ons niet tegenhouden door wat volgens anderen wel of niet mogelijk is.

Maar naarmate jij ouder werd, kreeg je steeds meer te horen wat wel en niet mocht. Wat wel en niet kon. Deze boodschappen heb jij bewust of onbewust opgeslagen en spelen wel degelijk een rol als jij een keuze gaat maken.

Gevolg? We weten niet meer goed wat we zelf echt willen. Wat onze behoefte en verlangens zijn. Onze dromen. Daardoor is het heel moeilijk om te ontdekken wat we dan wel echt willen.


Je eigen keuzes maken is belangrijk

 

Eén van de boodschappen waar ik helemaal achter sta is voor jezelf kiezen. Zelf bepalen wat voor jou belangrijk is in het leven en er uit halen wat jij er uit wilt halen. En daarbij hoort ook doen wat jij echt wilt doen. Voor mij is dat de vrijheid om te zijn wie je bent, authentiek jezelf kunnen zijn en autonoom voor jezelf mogen beslissen.

Dat jij bij de keuzes die je tot nu toe hebt gemaakt, bewust of onbewust, niet helemaal vrij bent geweest, betekent niet dat dat zo moet blijven. Ik wil je daarom met dit artikel, of eigenlijk deze artikelen, helpen om inzicht te krijgen in waar jij in jouw keuzes beïnvloedt bent. En als je dan ziet of voelt “Hey, dit is wat er voor mij heeft gespeeld”, dan wil ik je uitdagen om jezelf de volgende vraag te stellen:

“Wat zou ik hebben gekozen, als dit niet was gebeurd?”

… als mij niet was verteld dat ik dit moest worden
… als mij niet was verteld dat dit niks voor mij was
of
… als ik wel had geloofd dat ik meer aan kon?

“Wat had ik dan echt willen doen?”


Er is geen sprake van schuld

 

Het is niet mijn bedoeling om hiermee de manier waarop we opgevoed zijn een slecht beeld te geven. Dit hoort bij onze opvoeding. Het is ook niet dat je ouders dit hebben gedaan om je te pesten. Omdat ze het je niet gunden.

Nee, integendeel. Ik ben er vrij zeker van dat zij het beste met je voor hadden en dat zij een beeld hadden van wat het beste voor jou zou zijn. Helaas is wat zij het beste voor jou vinden, niet altijd wat ook het beste bij jou past.

Ik schrijf dit niet zodat je de schuld aan je ouders kunt geven. Nogmaals, ze hadden het beste met je voor. Nee, ik wil je hiermee laten ontdekken wat invloed heeft gehad op jouw keuzes tot nu toe. Zodat je die keuzes nog een keer kritisch kunt bekijken en kunt beslissen of je iets wilt veranderen. Maar ook zodat jij je bij je volgende keuze, bewust bent van wat er nu nog onbewust meespeelt.


En nu?

 

Bij iedereen van ons heeft onze opvoeding, en andere ervaringen in onze kindertijd, effect gehad op wie we zijn geworden. Maar je weet nu, dat bij een groot deel van ons, dit ook een directe invloed heeft gehad op de keuzes die we hebben gemaakt.

Niks aan de hand, als jij nu heerlijk op je plek zit. Ontzettend blij met het werk wat je doet.
Maar heb je vaker geen zin in je werk dan wel, of zit er een lichte twijfel? Dan is het verstandig om te kijken wat er voor heeft gezorgd dat jij je hart niet bent gaan volgen.

Tijdens het schrijven kwam ik er achter dat het te veel was voor één stuk.
Daarom heb ik dit verdeeld over een aantal artikelen:

Is het altijd maar één van deze? Nee, grote kans dat het een combinatie is.

Ik snap dat je hier nog niet alles mee kan. Sorry voor de cliffhanger, maar nog even geduld!
Lees je dit later? Dan is de kans groot dat de beloofde artikelen al online staan:

Ook interessant:

Deel dit op social media:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je nooit iets missen?

Schrijf je dan nu in, zodat je de inspiratiemails altijd direct in je mailbox ontvangt!

(Jouw gegevens zijn 100% veilig bij mij. Je kunt je hier te allen tijde voor uitschrijven.)