Wie zijn jouw idolen?

Idool rolmodel wie inspireert jou?

Luister je liever de podcast?

Als ik je nu zou vragen wat jouw kernkwaliteiten en jouw persoonlijke waarden zijn. Zou je hier dan antwoord op kunnen geven? Weet jij dit van jezelf?

Het is vaak best moeilijk om dit zo een-twee-drie over jezelf te zeggen. Het is dan vaak ook beter om juist even buiten jezelf te kijken. Want veel van onze kwaliteiten en waarden, zien we ook terug bij de mensen waar we bewondering voor hebben. We herkennen ons in hen of zij belichamen iets wat we ook graag voor onszelf zouden willen. Dat is waarom we ons tot hen aangetrokken voelen.

Ik wil je daarom vandaag meenemen in een kleine oefening, waarbij jij jouw idolen en rolmodellen gaat benoemen en gaat onderzoeken wat jij zo in hen bewonderd. Dus, wie zijn jouw idolen? Wie zie jij als rolmodel?


Benoem jouw idolen


Pak pen en papier en schrijf daarop 3 tot 5 mensen die jij als jouw idool ziet. Die voor jou een rolmodel zijn. Neem wel mensen die je waardeert om wat ze doen of hebben gedaan. Om wat ze hebben bereikt. Je jeugdidool, die je zo ontzettend knap vond, is hier niet het meest geschikt voor 😉

Dit mogen mensen uit je directe omgeving zijn. Denk aan je vader, je moeder, je grootouders, een docent, een buurman, je leidinggevende, je beste vriend of vriendin. Maar het kunnen ook mensen zijn die je kent uit de media of uit de geschiedenis. Denk aan Barack Obama, Mahatma Gandhi, Martin Luther King.

Laat je in je keuze niet tegen houden door het gevoel dat deze persoon te groot is voor jou. Dat jij nooit aan deze persoon zou kunnen tippen. In deze oefening doet dat er niet toe. Het gaat om de onderliggende kwaliteiten en waarden van dit rolmodel. Jij kunt deze op jouw manier vormgeven in jouw leven.


De kwaliteiten en waarden van jouw idolen


Schrijf nu bij elk idool drie kwaliteiten op die je in deze persoon het meest bewondert. Wat is deze persoon? Is deze persoon bijvoorbeeld daadkrachtig, creatief, sociaal, geduldig, volhardend, optimistisch?

Doe hetzelfde voor de waarden van deze persoon. Wat vindt deze persoon het belangrijkste? Vindt hij of zij bijvoorbeeld eerlijkheid, zekerheid, autonomie, vriendschap, vernieuwing en/of leiderschap heel belangrijk?

Er zijn natuurlijk nog veel meer kwaliteiten en waarden. Mocht je het moeilijk vinden om deze zo uit je hoofd op papier te zetten, dan kun je het volgende doen. Je kunt online zoeken naar kernkwaliteiten. Je krijgt dan hele lijsten waar je je door kunt laten inspireren. Kies een lijst uit en doorloop deze. Pak de kernkwaliteiten die het beste bij jouw idool passen en die jou het meeste aanspreken.
Hetzelfde kun je doen door te zoeken op kernwaarden.

Mocht je het dan nog steeds moeilijk vinden. Beschrijf deze persoon dan eerst voor jezelf. Omschrijf wie deze persoon is en wat hij of zij belangrijk vindt. Wat maakt deze persoon tot een idool voor jou? Pak vervolgens nog een keer de kernkwaliteiten en kernwaarden erbij en kijk welke overeenkomen met wat jij net hebt omgeschreven.


Welke kwaliteiten en waarden horen ook bij jou?


Je hebt nu inzicht gekregen in wat jou aanspreekt, in de mensen waar jij bewondering voor hebt. Hoe reageer jij als ik je vertel dat jij dit ook potentieel in jezelf hebt zitten? Misschien voor je gevoel niet zo groot als jouw rolmodel. Misschien ook wel. Jij kunt dit op jouw eigen manier vormgeven in jouw leven.

Kwaliteiten

Kijk naar de kwaliteiten die je voor elk van je idolen hebt opgeschreven.
Zie je hier overeenkomsten in?
Hebben jouw idolen vergelijkbare kwaliteiten?
Welke van deze kwaliteiten herken je, in enige mate, ook bij jezelf?
Ben jij bijvoorbeeld ook al daadkrachtig, ook al lijkt het misschien veel minder dan bij je rolmodel?
Welke heb je voor je gevoel nog niet heel sterk, maar zou je wel graag willen hebben?

Schrijf voor elk van de kwaliteiten eens op of jij deze op dit moment genoeg laat zien in je werk en je leven. Als dit voldoende is, hoe ga je dit dan in stand houden?
En als je er graag meer ruimte voor zou willen maken, schrijf dan op welke kleine stapjes je gaat zetten om dit voor elkaar te krijgen. Als je bijvoorbeeld graag dankbaarder wilt zijn, dan kun je na gaan denken over hoe je elke dag voordat je gaat slapen minstens één ding noemt waar je die dag dankbaar voor bent.

Waarden

Kijk ook naar de waarden van jouw idolen.
Waarschijnlijk zijn dit waarden die jij ook nastreeft in je leven. Anders zou je deze niet hebben gekozen. Wat alleen wel het geval kan zijn, is dat niet elk van deze waarden op dit moment genoeg tot uitdrukking komt in jouw leven.

Loop door alle waarden heen en vraag je af of je deze op dit moment genoeg terugziet in jouw werk en in jouw leven.
Vind jij bijvoorbeeld autonomie heel erg belangrijk, maar word je in je werk nog te veel gestuurd door je leidinggevende?
Of vind jij vriendschap heel belangrijk en heb je voor je gevoel inderdaad genoeg vrienden waar je voldoende contact mee hebt?

Schrijf op hoe je meer ruimte kunt maken, voor de waarden, die voor jouw gevoel onderbelicht zijn en die je meer wilt laten zien.
Wil je meer autonomie? Ga dan eens met je leidinggevende in gesprek.
Wil je meer vriendschap? Ga kijken wat voor klein dingetje je kunt doen om de banden met je huidige vrienden weer even aan te halen. Of ga kijken wat je kunt ondernemen om nieuwe mensen te leren kennen.

In dit artikel heb je niet alleen meer inzicht gekregen in wat jouw kwaliteiten en persoonlijke waarden zijn.
Wie ben jij en wat vind jij belangrijk?
Je hebt, als het goed is, ook nagedacht over hoe je deze kwaliteiten en waarden voor jezelf nog sterker kunt maken.

Wil je hier iets over delen of heb je nog vragen?
Laat dan hieronder een berichtje achter of stuur me een e-mail

En ken je nog mensen die ook graag meer inzicht willen in hun kwaliteiten en kernwaarden? Deel dan dit artikel.

Ook interessant:

Deel dit op social media:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je nooit iets missen?

Schrijf je dan nu in, zodat je de inspiratiemails altijd direct in je mailbox ontvangt!

(Jouw gegevens zijn 100% veilig bij mij. Je kunt je hier te allen tijde voor uitschrijven.)